top of page
Uitgelicht

HONINGBOOM, Amstelpark Amsterdam

De honingboom (Styphnolobium japonicum, synoniem: Sophora japonica) is een bekende boom uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). In Nederland wordt de boom gebruikt in brede straten en parken; hij lijkt wel iets op de Robina.

De soort komt van nature voor in China en Korea en wordt in Japan gebruikt als tempelboom en boom op begraafplaatsen. In 1747 werden de eerste zaden door een Franse jezuïet naar le Jardin des Plantes in Parijs gestuurd.

De boom heeft een brede, ronde, open kroon en een grijsgroene schors. De twijgen zijn donkergroen evenals de enkele jaren oude takken. De boom bloeit vanaf tien- (op warme plaats) tot twintigjarige leeftijd in augustus en september met roomgele tot roomwitte bloemen, die een tot 30 cm lange pluim vormen. De bloemen bevatten veel nectar en worden dan ook veel bezocht door honingbijen.

Ook het hout ruikt heerlijk zoetig tijdens het bewerken!

Recente serie's
Zoek op:
Er zijn nog geen tags.
bottom of page