top of page
Uitgelicht

BEUK, Haarlemmerhout Haarlem

De Haarlemmerhout in Haarlem, ter plaatse ook bekend als De Hout, is het oudste stadsbos van Nederland. Het werd populair als recreatiegebied in de Gouden Eeuw voor welgestelden uit Haarlem en Amsterdam.

De Haarlemmerhout heeft een bijzondere relatie met Napoleon. Eind achttiende eeuw liet een rijke bankier zijn buitenhuis ‘Paviljoen Welgelegen’ bouwen in de Haarlemmerhout. Lang kon hij er niet van genieten, want toen het Franse leger Nederland binnentrok, vluchtte de bankier naar Engeland.

De Franse keizer Napoleon stelde zijn broer Lodewijk Napoleon aan als hoofd van het koninkrijk Nederland en die kocht het ‘Paviljoen Welgelegen’. Na de Franse overheersing heeft prinses Wilhelmina er nog gewoond en sinds 1930 doet het paviljoen dienst als provinciehuis van Noord-Holland. Echter, in de volksmond wordt Paviljoen Welgelegen nog altijd het paleis van Napoleon genoemd.

De beuk is één van de prachtigste, inheemse woud - en parkbomen. Zij wordt ook wel de Moeder of de Koningin van het Bos genoemd om haar warme uitstraling en gracieus en verfijnd voorkomen. Volgens de Engelse sjamaan Dusty Miller zou zij troost geven aan mensen die haar opzoeken. De beuk symboliseert wijsheid en moederlijke warmte.

Luchtopname van het park tijdens het Bevrijdingsfestival

Recente serie's
Zoek op:
Er zijn nog geen tags.
bottom of page