top of page
Uitgelicht

MEIDOORN. Vincent v. Goghstraat, Amsterdam

Een Meidoorn van ruim 40 jaar oud. Prachtig hout kwam er tevoorschijn tijdens het zagen en schaven, ik vond het naar bijenwas ruiken! Dit hout wordt nauwelijks gebruikt voor meubels, meer voor bijv. draaiwerk. Planken ervan zijn dan ook vrij zeldzaam, dus was heel blij dit te vinden. Iets duurder dan de andere doosjes om die reden.

Momenteel maak ik hier doosjes van.

Over de Meidoorn is veel te vertellen, vooral vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

De doorbraak van de meidoorn als geneeskrachtige plant vond plaats tegen het eind van de negentiende eeuw, toen ontdekte men de invloed ervan op het hart. Heden ten dage staat de meidoorn nog bekend als middel tegen een “ouderdoms”- of “vermoeid hart” hetgeen wil zeggen dat het hart het rondpompen van het bloed niet voldoende meer aan kan. De meidoorn wordt dan ook wel hartsvriend genoemd. Vooral de Ierse arts Green maakte indertijd de meidoorn bekend als hartmiddel.

De meidoorn wordt gezien als vruchtbaarheidssymbool en hoort bij bruiloften die vooral in de lente plaatsvinden. De meidoorn wordt ook gebruikt als versiering voor de meiboom. De Romeinen plaatsen de meidoorn rondom het huis of legden een meidoorntakje in de wieg om zich te beschermen tegen ziekten en boze Geesten.

Een plant met bijzonder beschermende gaven dus...In Athene droegen bruiloftsgasten een meidoorntak als teken van geluk en voorspoed voor het bruidspaar. Aan de wieg van een pasgeborene werd een meidoorntakje bevestigd om hem te beschermen tegen kwade invloeden en ziekten.

In Normandië wordt gezegd dat meidoorn door de bliksem gespaard wordt en ook het huis waar hij naast staat..

Meer over de Meidoorn vind je hier: Ecolonie

Recente serie's
Zoek op:
Er zijn nog geen tags.
bottom of page